vrijdag 23 maart 2012

Popcakes Tutorial

Popcakes zijn hot! Ze zijn niet alleen makkelijk te bereiden maar smaken daarbij ook nog eens ontzettend lekker door de combinatie van cake, chocolade en zoete decoratie. Zo maak je ze…

Benodigdheden voor 24 Popcakes*:
            
 • 200 gr. Complete (volle/halfvolle) cakemix
 • 75 ml. Water
 • eetlepel olijfolie
 • smeltsnoep in vlokken
 • 2 repen chocolade (melk/puur/wit)
 • discodip
 • discohagel
 • cakepop stokjes
Bij inpakken:

 • 24 lollizakjes
 • Kadolint
 *bij gebruik van Popcakemaker

Eerst maak je een mooi beslag dat niet te lang gemixt is, anders kunnen de popcakes taai worden…
Meng de complete mix en het water in een beslagkom met een mixer. Klopt het geheel 2 minuten op tot een glad en klontvrij beslag. Gebruik hiervoor een mixer met garden.
Smeer de popcakemaker in met olijfolie (boven en onderstel) en veeg overtollige olie weg met keukenpapier. Laat de popcakemaker opwarmen. Warm niet langer op dan de maker aangeeft want anders gaat de olie roken.
Vul elke opening met ca. 1 kleine eetlepel beslag. Doe de openingen niet te vol ,want het beslag zal rijzen tijdens het bakken. Houdt het deksel de eerste minuten altijd gesloten, anders kunnen de popcakes splijten.
De baktijd is afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en de soort popcakes die je maakt. Een richtlijn die je kunt aanhouden is 4 tot 6 minuten per lading popcakes. Om het beste resultaat te behalen kun je het beste na 2 á 3 minuten de maker openen en de popcakes omdraaien. Op deze manier maken beide kanten van de popcake direct contact met de maker.
Neem de popcakes na bereidingstijd (evt. met bijgeleverde pinvork) uit de maker. Laat ze afkoelen op het daarvoor bestemde rekje, op een bord of in een schaaltje.
Nu is het tijd om de popcakes te gaan ‘coaten’…
Als coating heb ik in dit tutorial blauwe en roze smelsnoep gebruikt en melkchocolade. Het smelten van de coating kan boven een kokend pannetje water (au bain marie) of in een kopje/schaaltje in de magnetron. Ik heb gekozen voor het laatste, let hierbij op dat je het niet te lang in de magnetron (telkens 30 sec.) zet want het kan gaan aankoeken en dan is je coating niet meer te gebruiken. Smelt het gewoon voorzichtig en roer zo nu en dan goed door tot de vlokken gesmolten zijn. Je moet straks de popcake helemaal onder kunnen dompellen in de coating, hoe smaller het kopje of schaaltje hoe minder coating je nodig hebt… daarom heb ik kleine mokken gebruikt.
Voordat je het stokje in de popcake zet dip je het stokje eerst ongeveer een cm. in de coating. Prik vervolgens het stokje met coating in de popcake en prik door tot ¾ van de popcake. Laat de popcake vervolgens een paar minuten (in de koelkast) staan zodat de coating binnenin hard kan worden. Door dit te doen blijft de popcake beter op het stokje staan.
Vervolgens dip je de popcake onder in de vloeibare coating. Haal de popcake weer omhoog en laat de coating een beetje afdruppelen. Houdt dan het stokje horizontaal en tik voorzichtig met het stokje op de rand van het kopje/schaaltje en ‘tik’ zo de overtollige coating van de popcake af (terwijl je het stokje ook ronddraait). Wanneer de overtollige coating van de popcake af is plaats je de popcake terug in de houder (of evt. een katonnen doos of stuk piepschuim).
Nu kun je de popcake gaan versieren…
Zelf vindt ik dat de decoratie het mooiste staat wanneer de coating even (+- 1 min.) heeft kunnen drogen maar ook niet helemaal hard is. Je kunt je popcake met vanalles versieren.. in dit tutorial maak ik gebruik van discodip en kleurenhagel. Houdt de popcake boven een schaaltje zodat je de decoratie die ernaast valt weer op kunt vangen. Zo verspil je geen lekkers! Wanneer je zoals ik kleurenhagel uit een klein buisje gebruikt dan kun je een trechtertje gebruiken om de hagel terug in het buisje te doen.
Zet na het decoreren de popcake weer terug in de houder of het soortgelijke materiaal.
Na een tijdje drogen zijn je overheerlijke popcakes klaar!
Als je wilt kun je ze ook nog per stuk verpakken, zo blijven ze langer goed of kun je ze als kadootje weggeven.
Bij de kookspeciaalzaak verkopen ze lolliezakjes. Deze zijn uitermate geschikt voor het inpakken van de popcakes. Schuif de popcake in het zakje wanneer deze geheel afgekoeld en hard is. Wanneer je korte stokjes gebruikt kun je het beste een stukje (1/3) van het zakje afknippen, anders is het zakje te groot. Daarna kun je het zakje sluiten met inpaklint of touw vlak onder de popcake. Vervolgens vouw je de hoekjes van het zakje naar binnen en strik je het lintje. Je kunt nu naar eigen wens het lintje krullen, strikken, verlengen, afknippen etc.


Je popcake is nu klaar om bewaard of weggeven te worden!
Vergeet niet zelf eerst even te proeven…

je popcake is goed gelukt wanneer je zachte, droge cake aan de binnenkant ziet met een mooi gebruind randje eromheen met daarover een lekkere coating en je favoriete versiering.

Snoepze!

Houdt de site in de gaten voor nog meer leuke en lekkere ideeën om je popcakes te decoreren.

*de popcakes in dit tutorial zijn gemaakt met behulp van een popcakemaker.

2 opmerkingen:

 1. Handig om te lezen. Vooral om het stokje even in de coating te doen. Dat was net de tip die ik nodig had. Bedankt dus hiervoor.

  Groetjes Paula

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor alle tips super!

  Groetjes Astrid

  BeantwoordenVerwijderen